Kulutusvaikutustuote on pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen välimuoto ja sopii erityisesti sähkönkäyttäjälle, joka haluaa vakautta kiinteällä hinnalla, mutta jolla on halua ja mahdollisuus vaikuttaa oman kulutuksen ajoittumiseen vuorokauden aikana.
Sähkönhinta muodostuu kiinteän osan lisäksi kulutusvaikutuksesta sekä perusmaksusta.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron 25,5 %.
Energian hinta kilowattitunnilta 1.9.–30.11.2024
Energian hinta kilowattitunnilta 1.12.2024–28.2.2025
Perusmaksu kuukaudessa
- Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva ns. vuodenaikatuote, jossa kiinteä hinta tarkistetaan kolmen kuukauden välein (hinta voimassa joulu-helmikuu, maalis-toukokuu, kesä-elokuu, syys-marraskuu)
- Sopimuksella on kahden viikon irtisanomisaika
- Hinnanmuutoksista tiedotamme viimeistään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa tällä sivulla sekä asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai tekstiviestitse. Asiakkaan tulee ilmoittaa muuttuneista yhteystiedoista Iin Energialle.
- Hinnat sisältävät arvonlisäveron
- Verkkopalvelumaksun veloittaa paikallinen jakeluverkkoyhtiö
Miten tuote toimii?
Kulutusvaikutustuote sisältää kiinteän osan, jota kulutusvaikutus joko laskee tai nostaa oman kulutuksen mukaisesti. Jos käytät sähköä pörssin halvoilla tunneilla suhteessa pörssin kuukauden keskihintaan, laskee tämä maksamaasi kWh-hintaa. Mikäli kulutusta on enemmän kalleina tunteina, nostaa kulutusvaikutus maksamaasi sähkön hintaa.
Kulutusvaikutus lasketaan vertaamalla omaa tuntikohtaista kulutusta ja sähköpörssin tuntikohtaista hintaa pörssin kuukauden painottamattomaan keskihintaan (jos jokaisella tunnilla olisi käytetty yksi kilowattitunti sähköä). Oman kulutusvaikutuksen saa siis tietää vasta kuukauden loputtua.
Esimerkki
Kulutusvaikutustuotteen kiinteä hinta on 9 snt/kWh
Pörssisähkön kuukauden keskihinta on 10 snt/kWh
Esimerkki 1:
Sähkönkäyttöä on voitu keskittää vuorokauden edullisille tunneille, jolloin omaksi kuukauden keskihinnaksi pörssin tuntihinnoilla laskettuna on muodostunut 8 snt/kWh. Tätä hintaa verrataan pörssisähkön kuukauden keskihintaan, jolloin kulutusvaikutus on -2 snt/kWh ja laskutettava hinta 7 snt/kWh.
Esimerkki 2:
Sähkön hintaa ei ole seurattu ja sähköä on kulutettu myös kalliimmilla tunneilla. Oma kuukauden keskihinta on 11 snt/kWh, jolloin kulutusvaikutus on +1 snt/kWh ja laskutettava hinta 10 snt/kWh.
Miten kulutusvaikutus lasketaan?
Kuukausittainen kulutusvaikutus lasketaan kaavalla:
(A-B) / E = snt/kWh, missä
A = tuntikohtaisen sähkönkulutuksen (kWh) ja tuntikohtaisten pörssisähkön hintojen (snt/kWh) tulojen summa
B = Kuukauden sähkönkulutus (kWh) x pörssisähkön painottamaton kuukausikeskiarvo (snt/kWh)
E = Kuukauden sähkönkulutus (kWh)
Kulutusvaikutus määräytyy tuntikohtaisen kulutuksen ja painotetun keskihinnan mukaan jokaisen kuukauden päätteeksi. Oma kuukausikohtainen sähkönhinta vähennetään pörssisähkön keskihinnasta ja näin saadaan kyseisen kuukauden kulutusvaikutus. Tämä kulutusvaikutus joko pienentää tai suurentaa kiinteää hintaa.
Kenelle kulutusvaikutustuote sopii?
Kulutusvaikutustuote sopii erityisesti sähkönkäyttäjälle, joka haluaa vakautta kiinteällä hinnalla, mutta jolla on halua ja mahdollisuus vaikuttaa oman kulutuksen ajoittumiseen vuorokauden aikana. Erityisen hyvin tuote sopii kaksiaikasähkön käyttäjille tai sähköautoilijoille, jotka voivat ohjata kulutustaan yön yleensä halvemmille tunneille. Tuotteen etu on, että kulutusvaikutukseen alentavasti vaikuttavat pörssisähkön edulliset tunnit voivat olla myös päivällä tai viikonloppuisin, jolloin voi pyöräyttää hyvillä mielin, vaikka astianpesu- tai pyykkikoneen.
Kulutusvaikutuksen määräytymiseen ei ole juurikaan merkitystä miten valot ovat päällä tai milloin kahvia keitetään. Merkitystä on esimerkiksi sähkölämmityksellä, käyttöveden-, saunan- ja sähköuunin lämmityksellä, astianpesukoneen, pyykkikoneen ja kuivausrummun käytöllä sekä sähköauton latauksella.
Milloin sähköä kannattaa käyttää?
Voit seurata pörssisähkön hintaa esimerkiksi ilmaiseksi ladattavasta Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta. Sovellus ilmoittaa sähkön hinnan nykyisellä tunnilla, seitsemän vuorokauden keskihinnan sekä saman vuorokauden ja noin klo 16 seuraavan vuorokauden tuntihinnat.
Apuna sähkönkäyttöä arvioitaessa voi ajatella, että mikäli tuntihinta on alle sovelluksessa näkyvän seitsemän vuorokauden keskihinnan, voi tämä vaikuttaa kulutusvaikutukseen negatiivisesti eli se laskee kiinteää hintaa. Mikäli tuntihinta on taas korkeampi, voi se nostaa kulutusvaikutusta. Huomioithan, että pörssin kuukauden keskihinta päivittyy koko ajan, joten tämä keino on suuntaa-antava. Halpa tuntihinta ei ole myöskään tae negatiivisesta kulutusvaikutuksesta.
SEURAA TUNTIHINTOJA
Voit seurata tuntikohtaisia hintoja lataamalla Fingridin ilmaisen Tuntihinta-sovelluksen.
Pörssisähkön kuukauden keskihinta, sis. alv 24 % 31.8.2024 asti. 1.9.2024 alkaen alv 25,5 %.
2024
Sähkönmyyntiä koskevat ehdot
Noudatamme Energiateollisuus ry:n suosittelemia sähkönmyyntiehtoja.
Noudatamme myös Energiateollisuus ry:n suosittelemia sähköntoimitusehtoja.
1.12.2024 päivittyvät Energiateollisuus ry:n suosittelemat uudistetut sähkönmyyntiehdot.
1.12.2024 päivittyvät Energiateollisuus ry:n suosittelemat uudistetut sähköntoimitusehdot.