Teksti

Iin Energia on mukana tukemassa Iin Meripelastajien toimintaa

14.06.2024 Yleiset

– Paikallisuus on meille Iin Energialla tärkeää, sillä olemme itsekin paikallinen yhtiö. Siksi haluamme tukea paikallista toimintaa, tässä tapauksessa Iin Meripelastajia, kertoo Iin Energian toimitusjohtaja Joni Jääskeläinen.

Iin Meripelastajien koulutusvastaava Reijo Paakkari kertoo, että yhteistyökumppanuudet ovat heille tärkeitä.

– Toiminta täytyy rahoittaa sponsoreiden avulla. Kun olemme maaseutupaikkakunnalla, ja täällä on etupäässä pieniä yrityksiä, talous on aina ollut erityisen tiukkaa. Siihen on jouduttu panostamaan yllättävän paljon, ja se on vaatinut paljon työtä, että rahoitus on saatu kuntoon.

Paakkarin mukaan yhdistys saa jonkin verran rahaa kaluston kunnostamiseen sekä tutkijoiden kuljettamisesta luonnonsuojelualueilla, mutta yhdistys ei tule pelkästään niillä toimeen. Yhdistykselle tulee kuluja esimerkiksi alusten tankkaamisesta sekä kouluttautumisesta.

Sponsoroinnin myötä yhdistyksen apuveneen kylkiin teipattiin tarrat, jotka on varustettu Iin Energian logon lisäksi tekstillä ’’kelissä kuin kelissä’’. Teksti sopii niin meille kuin Iin Meripelastajille, sillä olemme valmiina auttamaan iiläisiä – kelissä kuin kelissä.

Kuvassa vasemmalta oikealle Sofia Tapio, Antti Wiik, Reijo Paakkari, Joni Jääskeläinen sekä Leevi.

Pienemmälle veneelle tarvetta

Suomen Meripelastusseura on rajavartiolaitoksen alainen yhdistys, joka toimii viranomaisten alaisuudessa ja ohjauksessa. Sillä on 70 jäsenyhdistystä ja yhteensä 134 alusta.

Yleensä alukset ovat Suomen Meripelastusseuran omistuksessa, mutta ovat jäsenyhdistysten käytössä. Kolme vuotta sitten käyttöön kastettu apuvene on kuitenkin poikkeus.

– Tämä on omin varoin hankittu. Se oli aika kova ponnistus meiltä pieneltä yhdistykseltä, Paakkari pohtii ja lisää, että he saivat veneen hankkimiseen Leader-tukea.

Apuveneelle on tarvetta, sillä isommalla aluksella voi olla vaikeaa liikkua matalissa vesissä. Apuvene on yleensä mukana isomman veneen perässä.

Iin Meripelastusseuran toiminta-alue yltää suurin piirtein Haukiputaan rajalta Simoon. Hälytyksen sattuessa apuun lähetetään kuitenkin lähimpänä oleva alus riippumatta siitä, minkä alueen yhdistyksen vene on kyseessä.

Vuonna 2003 perustettuun Iin Meripelastusseuraan on lähtenyt viime vuosina nuoria mukaan. Seuran toiminnassa mukana olemista ja esimerkiksi työelämää voi olla kuitenkin haastavaa yhdistää.

– Ongelma on se, että jos töissä kulkee, ja tulee hälytyksiä, niin harvasta työpaikasta pääsee kesken päivän lähtemään, Paakkari sanoo.

 

Yhteisöllisyys on tärkeää

Perämeren alueen meripelastusseurat järjestävät vuosittain yhteiset harjoitukset Iin merialueella tai vaihtoehtoisesti Oulun edustalla. Yhteisten harjoitusten etuja ovat toisilta oppiminen sekä yhteenkuuluvuuden tunteen lisääntyminen.

– Yhteistyö naapuriseurojen kanssa paranee, kun on netissä oleville nimille kasvotkin, Iin yhdistyksen alusten toiminnasta vastaava päällikkö Antti Wiik pohtii.

Iin Meripelastusseuran talousvastaava ja Iin Energian verkostoasentaja Sofia Tapio kertoo, että yhdistykselle on tärkeää saada paikallisia mukaan yhteistyöhön.

– Se on molemmin puolista iiläisten kesken. Me heille, ja he meille, Tapio kiteyttää.